Reklamni kutak

Kutak preporuke

Prijava / Registracija

Prvi film u Zagrebu je prikazan 1896.g u zgradi Kola na Mažurancu.

- 1917.g u kinu "Metropol" (poslije kino "Capitol" a kasnije kino "Zagreb") se prvi put prikazao prvi hrvatski film "Brcko u Zagrebu".
Nastao je u produkciji prvog hrvatskog filmskog poduzeća "Croatia film k.d." iz 1917.g scenarij potpisuje Arnošt Grund a redatelj filma je Ante Masovčić. Likove tumače: Irma Polak, Tonka Savić, Stjepan Bojničić.
Film je izgubljen i traga se za njim a poznati su samo fotografski isječci.

brcko

 
Prvo filmsko poduzeće "Croatia film k.d." je osnovano 1917. a ugašeno 1918.g.
Današnje poduzeće "Croatia film" je utemeljeno 1946.g.

Jedna mala zanimljivost vezana za redatelja filma Antu Masovčića. Početkom 2014.g na izložbi retrospektive Miroslava Kraljevića (19.12.2013. – 6.4.2014.) održanoj u Modernoj galeriji, hrvatski povjesničar filma Daniel Rafaelić je slučajno otkrio da je Kraljevićev "Bonvivant" zapravo Ante Masovčić. Masovčić je koristio pseudonime Arsen Mass (stoji uz film"Brcko") i Arsen Mazoff (kao kritičar Obzora). Portret Masovčića je jedno od vrijednijih djela Kraljevića.

Prvi cjelovečernji zvučni hrvatski film je bil "Vatroslav Lisinski" iz 1944. redatelja Oktavijana Miletića. Njegov kratki film "Šešir" je zapravo prvi uopće hrvatski zvučni film snimljen 1937.g. (prvi zvučni film u svijetu je snimljen 1927.g).

 

Tražilica

Razno

Grb Grada Zagreba

grb zg Iz Statuta Grada Zagreba, koji je donešen 14. prosinca 1999. odluka o grbu Grada Zagreba glasi:"U plavome polju na zelenome brijegu nalazi se srebrni/bijeli grad sa trima...
Opširnije...

Slika Nikole Zrinskog na Zrinjevcu

slika Nikole Zrinskog novaZagreb skriva mnoge zanimljivosti kraj kojih svaki dan prolazimo a da ih ne primjećujemo. Jedna od tih zanimljivosti je i slika Nikole Zrinskog na trgu koji nosi njegovo ime uz ulaz u ljekarnu...
Opširnije...

Humanitarni kutak

Internet stranica www.zagrebacki-kutak.hr upotrebljava kolačiće kako bi mogla pružati uslugu i funkcionalnosti koje ne bi bile moguće bez upotrebe kolačića. Posjetom ovoj stranci i nastavkom korištenja stranice pristajte na kolačiće.